OCTIS Digital Subsidy 2026: up to 30% off your current accounting, audit, company secretary and tax fees. Closes 31 December.. Ends in --d --:--:--.WhatsApp

When must I notify the IRD that I have hired a new employee (IR56E)?

Within 3 months of the employee starting work, an employer must give the IRD Form IR56E for a new employee who is likely to be chargeable to salaries tax. Give the employee a copy of the form. A fine of up to HK$10,000 can follow if you fail to file without reasonable excuse.

Section 52(4) of the Inland Revenue Ordinance requires an employer to give the IRD, in writing and within 3 months of engagement, the particulars of any new employee who is likely to be chargeable to salaries tax. The IRD form for this is IR56E.

Practical steps

  1. Complete IR56E with the employee's identity, start date, pay and benefits (including housing).
  2. File it with the IRD within 3 months of commencement; electronic filing is available.
  3. Give the employee a copy.
  4. Record it in payroll so the annual IR56B at year-end is consistent.

Why it matters. The IRD uses these forms to open or update the employee's tax record. Skipping them is an offence for which the employer can be prosecuted; the maximum fine under section 80(1) for employer reporting offences is HK$10,000.

Related duties

  • Annual employer's return (BIR56A with IR56B for each person).
  • IR56F when employment is ending, and IR56G if an employee is leaving Hong Kong for good or for a substantial period.
  • Keep payroll records for at least 7 years.

For a new company hiring its first staff, this notification and MPF enrolment are often the first compliance tasks.

  • Inland Revenue Ordinance (Cap. 112), s.52(4)
  • Inland Revenue Ordinance (Cap. 112), s.80(1)

Sources

Applies to YA 2025/26 · Last reviewed 29 October 2026

General information for business owners, not legal, tax or professional advice. Rules change, so check the sources or ask a licensed professional before you act.

    When must I notify the IRD that I have hired a new employee (IR56E)? | OCTIS