OCTIS Digital Subsidy 2026: up to 30% off your current accounting, audit, company secretary and tax fees. Closes 31 December.. Ends in --d --:--:--.WhatsApp
Lowest price guaranteed

Found a genuine quote? We beat it by at least 10% — see conditions. Every service also carries a 30-day money-back guarantee.

Can a Sdn Bhd with foreign or corporate shareholders claim audit exemption?

Yes in principle. SSM's FAQ says a private company with corporate shareholders can use the exemption if it meets the criteria. The exclusion is for foreign companies themselves (such as registered branches) and subsidiaries of public companies, not for foreign shareholders.

Corporate shareholders. SSM's FAQ states that a private company with corporate shareholders that meets the criteria can enjoy audit exemption for the relevant years. The shareholding structure does not matter as such.

Foreign shareholders. The directive excludes "a foreign company", meaning a company incorporated outside Malaysia that is registered here (such as a branch). A locally incorporated Sdn Bhd owned by foreign investors is still a private company and can qualify if it passes the tests.

Where the limit bites

  • If the Sdn Bhd is a subsidiary of a public company, it cannot use the exemption.
  • The directive and SSM's FAQ do not address a foreign public (for example, overseas listed) parent directly. The Act defines a "public company" as a company other than a private company, and a "company" as one incorporated in Malaysia, so an overseas parent is ordinarily a foreign company rather than a public company. Confirm with SSM or a Malaysian auditor if it matters.
  • Group reporting needs, or an overseas parent's own audit requirements, may mean an audit is required in practice even if Malaysian law does not require it.

Other considerations

  • Foreign-owned companies often need audited accounts for bank facilities, work-pass or licensing applications, or group consolidation. These are outside the Companies Act.
  • Directors remain responsible for lodging accurate accounts.

Headcount note. Count only qualifying full-time staff. Directors and shareholders who work in the company are excluded.

  • SSM Practice Directive 10/2024, para 12

Sources

Applies to Financial periods commencing on or after 1 January 2025 (thresholds phased 2025-2027) · Last reviewed 29 October 2026

General information for business owners, not legal, tax or professional advice. Rules change, so check the sources or ask a licensed professional before you act.

Chat with us on WhatsApp
    Can a Sdn Bhd with foreign or corporate shareholders claim audit exemption? | OCTIS